Het borgstellingskrediet (BSK), een “cadeautje”van de overheid

 In Nieuws

Een interessante financieringsfaciliteit

De regeling inzake het borgstellingskrediet (BSK) is door de overheid in het leven geroepen voor ondernemers die over te weinig zekerheden beschikken voor een reguliere bancaire financiering. De regeling is bestemd voor ondernemingen in het MKB die langer dan 3 jaar bestaan.
Bij toepassing van de BSK regeling is sprake van een staatsgarantie voor een deel van de verstrekte lening. Daardoor worden de mogelijkheden voor kredietverlening aan het MKB verruimd.Daarnaast kan de ondernemer ook profiteren van een substantieel lagere rente. In onze praktijk zien wij dat voordeel soms zelfs oplopen tot enkele procenten.

Met de BSK regeling dicht de staat het dekkingstekort van de bank. Met andere woorden: De staat stelt zich garant voor een deel van de lening.Het is niet zo dat de gehele lening gegarandeerd wordt. Het gegarandeerde deel kan echter oplopen tot 67,5% van de hoofdsom.

Enkele voorwaarden van het borgstellingskrediet

En dan is er ook nog een “maar”. Aan de regeling hangt een prijskaartje dat in 2017 fors naar boven is bijgesteld. Er dient namelijk een afsluitprovisie te worden betaald. Deze provisie zal, afhankelijk van de aard van het krediet, de risico’s en de looptijd, liggen tussen 3,9 en 8,35%.

Desondanks blijft het borgstellingskrediet aantrekkelijk voor  ondernemingen, waarvan de balansverhoudingen (nog) niet op het gewenste niveau liggen en/of die nog niet de zekerheden kunnen bieden die de banken eisen. Over die zekerheden nog het volgende:
Het wordt de banken nogal eens verweten dat zij ondernemers overvragen.In veel gevallen is er echter sprake van richtlijnen die voortkomen uit het zogenaamde Bazel 1- en Bazel 2 akkoord.
Daarbij hebben de Europese centrale banken regels uitgevaardigd waaraan alle banken zich dienen te conformeren.
In de praktijk is namelijk  gebleken dat banken bij het uitwinnen van de verstrekte zekerheden vaak toch een verlies moeten incasseren.

Resumerend

Dankzij het borgstellingskrediet kunnen  MKB ondernemers met minder optimale cijfers toch bancair gefinancierd worden.

En uit ervaring weten wij dat de lagere rentecondities bijna altijd ruimschoots opwegen tegen de hoge afsluitprovisie.

Recente artikelen

Start en typen en druk op Enter om te zoeken